Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Gratulálunk az ArchEnergnek!2015. november 16. (hétfő) 14:42 - Arany minősítést nyert az ArchEnerg Klaszter!

0_4.jpg

Az ArchEnerg Nemzetközi Megújuló Energetikai és Építőipari Innovációs Klaszter kapta meg Magyarországon elsőként, Közép-Európában harmadikként az Európai Klaszter Kiválóság arany fokozatát. A European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA) 2015 szeptemberében folytatta le a helyszíni minősítést a szegedi klaszternél, mely az Európai Bizottság által finanszírozott ACE (Achieving Cluster Excellence) nemzetközi projekt keretében zajlott.

Az ACE projekt, melyben a Nemzetgazdasági Minisztérium, mint projektpartner vesz részt, az Európai Bizottság Versenyképesség és Innovációs Keretprogram (CIP) társfinanszírozásával valósul meg. A projekt átfogó célja a klasztermenedzsment kiválóság elterjesztése a résztvevő országokban, illetve egy európai standardok szerint képzett, klaszterpolitikával foglalkozó szakértői bázis kialakítása.

A projekt keretében az NGM javaslatára Magyarországról az ArchEnergnek nyílott lehetősége arra, hogy részt vegyen a minősítésen. Az értékelés során az ESCA szakértői különböző működési-, teljesítmény- és eredményességi mutatók figyelembevételével elemzik az adott klasztert, és a kapott értékek alapján bronz, ezüst, vagy arany fokozat odaítéléséről döntenek.

Az ArchEnerg Klaszter 67 tagot, köztük 59 KKV-t, 5 nagyvállalatot és 3 tudományos intézményt (köztük a Szegedi Tudományegyetem) tömörít. A tagok tevékenysége kiterjed a megújuló energiákkal, energiatakarékossággal kapcsolatos innovációra, társadalmi szemléletformálásra, valamint az együttes piaci megjelenésre. 

Az Archenerg Klaszter a Nemzetgazdasági Minisztérium által működetett legmagasabb szintű hazai klaszter minősítést - az Akkreditált Klaszter címet- 2008 óta már négy alakalommal szerezte meg. 2013-ban mérette meg magát először nemzetközi szintéren, amikor is elnyerte az Európai Klaszter Kiválóság Bronz Fokozatát, ez év novemberétől pedig a 63 legkiválóbb, arany minősítésű klaszter között tarthatjuk számon. 

Vissza