Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Mesterséges Intelligencia és Autóipar – Automotive Hungary konferencia, 2019. október 18.2019. december 10. (kedd) 15:24 - Október 18-án került megrendezésre a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület – am-LAB Digital Innovation Hub (PBN) szervezésében az Automotive Hungary kiállításon a Mesterséges Intelligencia és az Autóipar c. konferencia, amely teltházas érdeklődés mellett zajlott, hazai és nemzetközi közönséggel, közel 200 regisztrált résztvevővel.

A konferencián elhangzott prezentációk témája szorosan összefüggött az Interreg Central Europe Programban megvalósuló S3HubsinCE projekt tematikájával, amely projektben a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület projektpartnerként vesz részt. Az S3HubsinCE projekt keretén belül tíz, digitalizációval és technológiával kapcsolatos szakmai munkacsoport (ún. „Navigation Crew”-k) alakult meg a nemzetközi partnerség részvételével. A konferencián elhangzott prezentációk nagyban hozzájárultak az S3HubsinCE projekt több munkacsoportjának további szakmai tevékenységéhez. 

A rendezvény különlegességét egyrészt a meghívott, neves, a digitalizációért és innovációért felelős előadók adták – Audi, Jaguár, Land Rover, Kuka Robotics, Fraunhofer Intézet, Dibuco GmbH, stb. -, akik gyakorlati oldalról mutatták be, hogy a mesterséges intelligencia milyen szerepet játszik az autóipar jelenében és jövőjében, a nemzetközi trendekben. Másrészt szakpolitikai és üzlet oldaláról ismerhették meg a résztvevők a hazai kezdeményezéseket (ITM, SZTNH, MI Platform)

A két téma kapcsolódásának aktualitása, hogy a digitalizációnak, a mesterséges intelligenciának (MI) milyen hatása várható elsősorban a hazai beszállító cégekre és hogyan gondolkodnak a nagy nemzetközi gyártó cégek. Egyre nagyobb a jelentősége az ipari robotizációnak, az automatizálásnak, és az ezeket megalapozó mesterséges intelligenciának.

Ezt követően a vezető autógyártók egyetértettek, hogy különleges innovációval lehet csak kezelni a jövő kihívásait, a nulla károsanyag-kibocsátást, az emberi képességeket és intuíciókat is magában foglaló mesterséges intelligencia alkalmazásokat.

Az előadók kifejtették, hogy a megoldás többek között az ún-ACES forradalomban (automotive, connected, electric, shared) és az áttörő innovációkban rejlik, valamint az adatok koherenciájának biztosításában és az egységes adatkommunikációs platformok létrehozásában. A szervező PBN bemutatta, hogy milyen tanulási folyamat révén vált a régió meghatározó komplex fejlesztőközpontként funkcionáló szereplőjévé és milyen egyedi, mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekkel rendelkeznek. Végezetül a közönség hallhatta, hogy Magyarországon egyre csökken a beadott szabadalmak száma, és csak 25%-uk kerül hasznosításra. Elemi érdekünk, hogy a globális értékláncok a magas hozzáadott értéket előállító tevékenységeiket hozzák Magyarországra.

A Pénzügyminisztérium részéről Keller Péter vett részt a konferencián.

Vissza