Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
A Pénzügyminisztérium aktív szerepet vállalt a németországi Hessen tartomány digitális átalakulást elősegítő támogatási programjainak véleményezésében az INNO PROVEMENT projektnek köszönhetően2021. május 18. (kedd) 14:00 - A Pénzügyminisztérium és az INNO PROVEMENT projekt sikerrel vett részt az Interreg Europe Program Szakpolitikai Platformja által szervezett kétnapos, intenzív nemzetközi peer review találkozón, amelynek témája a németországi Hessen tartomány digitális átalakulást elősegítő támogatási programjainak a szakmai bírálata volt.

A Hesseni Gazdasági, Energetikai, Közlekedési és Lakásügyi Minisztérium kezdeményezésére az Interreg Europe Program Szakpolitika Platformja (Policy Learning Platform) nemzetközi peer review találkozót tartott a németországi Hessen tartomány digitális átalakulást segítő támogatási programjainak szakmai észrevételezésére. Az Interreg Europe Program Szakpolitika Platformja rendszeresen szervez ilyen szűkkörű szakmai találkozókat, amelyek célja, hogy a hozzájuk forduló intézmények valamely szakpolitikájukat, programjukat európai kollégáik előtt „méressék meg” annak lehetséges javítása, fejlesztése céljából. A peer review találkozóra a Platform meghívásos alapon válogatja össze Európából azt a néhány szereplőt, akiket szakmailag felkészültnek tart az adott szakpolitika, program szakmai bírálatára. Ezért jelentős szakmai elismerést jelent, hogy a Pénzügyminisztérium és az annak vezetésével megvalósuló INNO PROVEMENT projekt meghívást kapott a 2021. március 17-18-án megtartott szakmai találkozóra. A peer review panel további tagjai Észtországból, Spanyolországból, Belgiumból és Írországból érkeztek.

A szakmai találkozót hosszú előkészítés előzte meg, amelynek keretében a Hesseni Gazdasági Minisztérium részletes szakmai anyagot állított össze a tartomány digitális transzformációs programjairól. A peer review panel tagjai ezt előzetesen kézhez kapták és elemezték. Ezek alapján egyrészt minden szakmai bíráló „otthoni” jó gyakorlatokat hozott és mutatott be a találkozón, illetve strukturált formában alakított ki közös szakmai álláspontot a hesseni programok továbbfejlesztési lehetőségei tárgyában. A Pénzügyminisztérium a modern mintaüzem és a magyar multi program GINOP kiemelt projekteket mutatta be, azon belül is elsősorban a kkv-k fejlesztését célzó komplex megközelítéseket ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Az INNO PROVEMENT projektből a partnerség közös helyzetelemzését és a projekt fontosabb eredményeit ismertettük. Ezek közül egyrészt kiemelendő a kkv-k szemléletformálásának jelentősége, hiszen nagyon sok kkv-nak még mindig gondot okoz a digitalizáció és Ipar 4.0 jelentette előnyök megértése. Másrészt fontos a helyes beavatkozási logika, amely a kkv-k üzleti modelljéből indul ki, és a digitalizációs és az Ipar 4.0. előnyöket az üzleti megtérülésen keresztül mutatja meg a kkv-k számára.

A találkozó során a peer review panel tagjai úgy látták, hogy bár a hesseni digitalizációs programok kiterjedtek, a célcsoportokat lefedik, jelentős forrásokkal rendelkeznek és stabil megvalósítói intézményrendszerrel rendelkeznek vannak továbblépési lehetőségek. Ezek között kiemelendő az újszerű, innovatív szemléletformálási eszközök alkalmazása, mint a magyarországi Modern Gyárak Éjszakája. Érdemes lehet továbbá proaktív és adott kkv-ra szabott fejlesztési lehetőségeket kínálni, illetve kritikus fontosságú a cégeknél dolgozó humán erőforrás célzott fejlesztése.

Az Interreg Europe program keretében megvalósuló INNO PROVEMENT projekt célja, hogy a kis-, és középvállalkozások részére elérhető innovációs és technológiai pályázati kiírások jobban illeszkedjenek az Ipar 4.0 jelentette kihívásokhoz. A 2018-ban indult projektet 8 tagú nemzetközi konzorcium valósítja meg, amelynek vezető partnere a Pénzügyminisztérium. Konzorciumi tag továbbá az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium (Csehország), Thesszália régió (Görögország), Marche régió (Olaszország), a COMPETE 2020 Irányító Hatóság (Portugália), Łódźi régió (Lengyelország), Kainuu régió (Finnország) és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért, mint tanácsadó partner. A megvalósítás 5 éve alatt a projekt partnerek az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó kkv támogatáspolitika területén egymás tapasztalatainak megismerésével és alkalmazásával töreksznek a saját szakpolitikai eszköztáruk fejlesztésére.

Az INNO PROVEMENT projekt ERFA támogatással valósul meg az Interreg Europe Program keretében.

 

További információ:
Barna Katalin
Pénzügyminisztérium
email cím: katalin.barna@pm.gov.hu

Vissza