Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Klasztermenedzser Klub Debrecenben – Fókuszban a stratégia2021. július 19. (hétfő) 15:47 - A Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága az első hazai Klaszterstratégia megalkotása során a balatonfüredi szakmai műhelymunkát követően folytatta az együttgondolkodást a klasztermenedzserekkel és a szakpolitikai szereplőkkel 2021. július 8-9-én, melynek Debrecenben a 7. Klasztermenedzser Klub szolgált helyszínéül.

9aSkultéti Éva – Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter – Ifor Ffowcs-Williams mondatát idézve: „Cluster Manager as the Glue.” kezdte meg köszöntő beszédét. Hangsúlyozta, hogy a klaszterekben a magyar gazdaság számára nélkülözhetetlen szervező erő van. A klaszterek esetében pedig kiemelte a klasztermenedzserek szerepét, hiszen – ahogyan mondta – a klaszterek megítélését meghatározza az, miszerint a klasztermenedzserek hogyan végzik munkájukat.

A szakmai műhelymunka első szekciójában Tajthy Krisztina által bemutatásra került a Stratégiatervezet, illetve a résztvevők bevonásával – egyfajta visszacsatolásként – definiálták a Stratégia céljait. Keller Péter – Pénzügyminisztérium – emlékeztetett arra, hogy az origó az, hogy milyen eredményt akarunk elérni. Kiemelte, hogy fontos az is nyilvánvalóan, miszerint az Állam mit vár el a klaszterektől, ugyanakkor elengedhetetlen annak meghatározása, hogy mik azok az értékek, amit a klaszterek tudnak nyújtani a nemzetgazdaság számára.

 

  • Merre tovább, klaszterakkreditáció? Van-e értelme önálló klaszterakkreditációs rendszert fenntartani?
  • Mit mérjünk? Mi motiválja a klasztert, hogy méreckedjen?
  • Be tudja-e tölteni a klaszter gazdasági küldetését célzott támogatás nélkül?
  • Milyen támogatásra van leginkább szüksége a klaszternek?

Ezekre és ehhez kapcsolódó kérdésekre keresték az esemény résztvevői a választ a második szekcióban Körmendy Gál facilitálásával.

A második szekció zárásaként pedig az Innoskart Digitális Klaszter a klaszterek közötti együttműködés lehetséges formájára vonatkozóan osztotta meg elképzeléseit a közönséggel, vízióként megjelenítve 2022-ben egy KlaszterEXPO-t, mely cél elérése érdekében kezdeményezték a klaszterek közötti összefogást.

A Klasztermenedzser Klub életre hívásának célja – többek között – a klaszterek közötti jó gyakorlatok minél szélesebb körű elterjesztése volt. Ennek jegyében a szakmai programot követően, csütörtök délután Dékán Tamás – MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter – bemutatta Klaszterének tevékenységét, a Klasztermenedzser Klub résztvevőit körbevezette hazánk egyik legkorszerűbb arénájában, a Nagyerdei Stadionban, melynek során a Stadion és hozzá tartozó építmények túl bepillantást nyerhettek a résztvevők a sport hátterének fejlesztéseibe is. 

A pénteki napon főszerepben az élelmiszeripar volt. Dr. Stündl László – Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar – röviden ismertette a Kar szervezeti felépítését, a képzéseket, valamint prezentációja során bepillantást nyerhettek a jelenlévők a kutatás-fejlesztés fókuszterületeibe is. Jurácsik Zoltán – Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter – a Klaszter bemutatásán túl, igazodva az első nap szakmai programjához, ismertette a saját, előrehaladást szolgáló jövőképüket, szolgáltatásaikat, valamint a lehetőségeket a hallgatók és vállalatok között. A kétnapos program zárásaként, az egyetemi padot elhagyva, az Élelmiszeripari Klaszter vezetésével a klasztermenedzserek és szakpolitikai szereplők az élelmiszeripari mintaüzemben tekinthették meg miképpen valósulnak meg az elhangzottak a gyakorlatban.

 

A kétnapos Klasztermenedzser Klub kétségkívül alátámasztotta Henry Ford közismert idézetét, miszerint:

„Ha összejövünk, az a kezdet,

ha összetartunk, az a haladás,

ha összefogunk, az a siker.

 

1a 2a 3a 4a
5a 6a 7a 8a
 
Vissza