Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
32-re nőtt az Akkreditált Innovációs Klaszterek száma2015. március 17. (kedd) 09:15 - 2015. március 16-án 14 hazai klaszter képviselői vehették át a kiemelt rangot jelentő Akkreditált Innovációs Klaszter címet igazoló oklevelet, így a Magyarországon működő kiemelkedő foglalkoztatási hatással, valamint export és innovációs potenciállal rendelkező Akkreditált Innovációs Klaszterek száma 32-re emelkedett. A tanúsító okleveleket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár adta át.

A hazánkban működő gazdasági szereplők közötti szoros együttműködés és hatékony kommunikáció elengedhetetlen feltétele a magyar gazdaság és ezen belül kiemelten a hazai KKV szektor versenyképesség növelésének. Ezen cél megvalósításában a vállalkozások (mikro-, kis- és közép, valamint nagyvállalatok), kutatóintézetek, egyetemek, önkormányzatok által alkotott gazdasági hálózatok, klaszterek kulcsszerepet tudnak betölteni.

A klaszter akkreditáció legfontosabb célja, hogy kiválassza azokat a hálózati együttműködéseket, amelyek kiemelkedő foglalkoztatási hatással, magas innovációs és export teljesítményükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságuk révén jelentős közös fejlesztési projekteket képesek megvalósítani és országos viszonylatban is kiemelkedő teljesítmény elérésére képesek.

Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Klaszter akkreditációs pályázat keretében immáron tizedik alkalommal ült össze a kiemelt rangot jelentő, akkreditációs címről döntő Klaszter Akkreditációs Testület. Ennek eredményként a mostani 14 nyertessel együtt, összesen 32 hazai klaszter viselheti ezt a kitüntető címet. Ezzel lezárult az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Akkreditált Innovációs Klaszter pályázat, a 2014-20-as tervezési időszakban a hazai klaszterek már a Széchényi 2020 program keretében kiírandó pályázaton nyerhetik majd el az Akkreditált Klaszter címet.

Az összesen 102.308 főt foglalkoztató 32 klaszter együttesen 1106 db tagot tömörít, melyből 924 db KKV és 105 db nagyvállalat, olyan szereplőkkel mint a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., a Magyar Telekom Távközlési Nyrt., a MOL Nyrt., a Continental Automotive Hungary Kft., a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt.,a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., a Nitrogénművek Zrt., a Sole-Mizo Zrt., a KÉSZ Építő és szerelő Zrt., a Gyermelyi Zrt., az AXIÁL Kft. és az evosoft Hungary Számítástechnikai Kft. A klaszter tagvállalatok összesített árbevétele 8871 milliárd forint, melyből 1790 milliárd forintot tesz ki az export árbevétel.

 

62_0.jpg

Forrás: hirado.hu

 Az Akkreditációs Testület döntése értelmében az alábbi 14 klaszter használhatja két éven keresztül az Akkreditált Innovációs Klaszter címet:

  • Alliance Informatikai és Innovációs Klaszter,
  • Csomagolástechnikai Innovációs és Környezetgazdálkodási Klaszter,
  • Észak-magyarországi Autóipari Klaszter (NOHAC),
  • Észak-magyarországi Informatikai Klaszter,
  • Goodwill Biotechnológiai Klaszter,
  • KEXPORT Klaszter,
  • Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter,
  • Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter,
  • Mobilitás és Multimédia Klaszter,
  • Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter,
  • Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter,
  • Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter,
  • Termál-Egészségipari Klaszter,
  • Zöld Áramlat Megújuló Energetikai és Innovációs Klaszter.

A fenti 14 klaszter tagvállalatainak és azok projektcégeinek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében összesen 735 db projektje valósult vagy valósul meg. Ezen projektek teljes költségvetése meghaladja a 193 Mrd Ft-ot, támogatástartalmuk pedig mintegy 90 Mrd Ft.

A két évig érvényes Akkreditált Klaszter cím odaítélésekor a klaszterek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban. A klaszter, illetve annak tagjai a 2007-13-as fejlesztési időszakban pályázhattak az akkreditált klaszterek, illetve azok tagjai részére kiírt pályázatokra. Emellett továbbá előnyt élvezhettek egyes, nem kizárólag az akkreditált klaszterek által elnyerhető támogatások esetében. Ezen időszakban az Akkreditált klaszterek és tagvállalataik több mint 125 milliárd forint gazdaságfejlesztési célú fejlesztési forráshoz jutottak, jellemzően műszaki technológiai fejlesztési, kutatásfejlesztési, valamint innovációs projektek megvalósítására.

Az oklevelek átadóeseményéről további információk és fotók az alábbi linken érhetőek el:

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/akkreditalt-innovacios-klaszter-cimeket-adtak-at

Vissza