Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Centramo ClusterCOOPCluStratClusterPoliSEEACEUpGradeSMEATM for SMEsInno Provement

 

[Helyi] centramo_200.jpg
CENTRAMO Kiválósági Hálózat - Klasztermenedzsment Képzés és Klaszter Mobilitás


Az Európai Bizottság a Versenyképességi és Innovációs Keretprogramból (CIP) támogatta a 2011 decemberében útjára indult CENTRAMO Kiválósági Hálózat – Klasztermenedzsment Képzés és Klaszter Mobilitás projektet.

A 6 projektpartner részvételével konzorciumi formában megvalósuló együttműködés fő céljai a klaszter szerveződések alapjául szolgáló klaszter menedzsment szervezetek illetve maguk a menedzserek képességeinek fejlesztése, növelése voltak.
 
A projekt fő elemét két képzési program jelentette
 
1. Klasztermenedzsment benchmark:

• az Európai Bizottság által elfogadott egységes klaszter értékelési módszertan alapján a konzorciumi partnerek által delegált, összesen 12 szakértő egyhetes képzési programon vett részt, majd az elsajátított módszertan alapján a szakértők saját országukban megadott számú klasztert értékeltek és elemeztek.
• a klaszter felmérések során feltárt hiányosságok javítására tematikus partnertalálkozók kerültek megszervezésre a partnerországokban.
• a felmérést sikerrel teljesítő klaszterek számára lehetőség nyílt az Európai Bizottság által támogatott kezdeményezésekben történő részvételre, például csatlakozási lehetőségre az Európai Klasztermenedzserek Klubjához.

2. Klasztermenedzsment képzés:

• ezen projektrész keretében a konzorciumi partnerek által delegált 6 szakértő vett részt egy több hetes nemzetközi képzésen, melyet az Európai Bizottság által elfogadott szakértők tartottak.
• a képzés sikeres elvégzése után a résztvevők jogosulttá váltak az elsajátított módszertan alapján a saját országukban klasztermenedzserek részére szóló tréningek megtartására.
 
A CENTRAMO projekt résztvevői


1. MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. – Magyarország, mint konzorciumvezető
2. Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség - Szlovákia
3. CzechInvest – Befektetés és Üzletfejlesztési Ügynökség - Csehország
4. Horvát Vállalkozásfejlesztési és Ipari Minisztérium - Horvátország
5. Izmíri Fejlesztési Ügynökség - Törökország
6. Lengyel Gazdasági Minisztérium - Lengyelország

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásában a Versenyképesség és Innováció Keretprogramon belül az Európai Klaszter Kiválóság Kezdeményezés alatt valósult meg 2011. december 1. és 2013. november 30. között.

 

CENTRAMO – Study visit (Budapest, 16-18 October, 2013)


Dokumentumtár

CENTRAMO_1st_Periodic Report

CENTRAMO_2nd_Periodic_Report

CENTRAMO_Final_Periodic_Report

Report_benchmarking_profiles_of 12_Hun_clusters


[Helyi] centramo_sav.jpg